Coaching

Als coach hou ik mij bezig met het helpen van statushouders een evenwichtig en geïntegreerd leven op te bouwen.

 

Wanner je als vluchteling komt uit landen als Syrië, Eritrea, Irak of Iran is daar veel aan vooraf gegaan; een gewelddadig land, een vlucht vaak vol verschrikkelijke gebeurtenissen en dan de aankomst in Nederland met het verblijf in het AZC, en veel onzekerheden.

 

ONDERZOEK

Uit onderzoek blijkt dat de kansen van iemand eigenlijk in de eerste vier jaar liggen. Het krijgen en oppakken van werk, studie, je assimileren in de Nederlandse samenleving en niet in de laatste plaats de taal te leren spreken. In diezelfde vier jaar doen zich ook vaak emotionele problemen voor zoals: Posttraumatische stress stoornis, Depressie, heimwee, eenzaamheid en behoefte aan goede begeleiding. Ongeveer dertig procent heeft hulp van de GGZ nodig, zeventig procent niet. In Nederland realiseert men zich steeds meer dat begeleiding of coaching nodig is. Coaching van een professional die beiden talen kent, beiden culturen kent en zelf hetzelfde traject heeft afgelegd als de huidige statushouders heeft hier een meerwaarde. De coach kan fungeren als een brug, vertaler en gids.

 

VEEL VERANDERD

Wanneer we terugkijken hoe er in mijn tijd werd ingezet op taal, integratie en zorg is er gelukkig veel veranderd. Sinds de nieuw stroom vluchtelingen uit het midden oosten en Eritrea wil Nederland het anders en beter doen. En dat is nodig; wanneer men de cijfers bestudeerd van de Amsterdamse Vluchtelingen monitor gepubliceerd in 2018 zijn de cijfers van participatie laag, en die van afhankelijk zijn en armoede hoog, we spreken dan over 70%.

 

De overheid, de gemeente Amsterdam, bedrijven en vele vrijwilligers willen het anders. Zij willen dat de vaak jonge statushouders volwaardig mee gaan doen.

 

STATUSHOUDERS

Een van de projecten die Amsterdam ontwikkeld heeft is de Young Professionals Program Statusholders. Statushouders kunnen solliciteren voor een trainee-ship bij de gemeente, en dan net als veel andere veel belovende jonge Amsterdammers een programma volgen waarin onderwijs, persoonlijke ontwikkeling en werken bij de gemeente centraal staan.

 

MIJN KRACHT

Mijn kracht is dat ik een gezonde dosis Nederlandse nuchterheid en doorzettingsvermogen koppel aan de kennis die ik heb van de cultuur van de vluchtelingen en hun praktische en geestelijke uitdagingen.

 

KOSTEN EN AANPAK

Ik kom graag bij u langs voor een vrijblijvende toelichting op mijn aanpak en een inventarisatie van uw wensen. Ik werk niet met vaste tarieven omdat de inhuur van mijn specialisme bij iedere organisatie weer anders werkt.